sâmbătă, 26 octombrie 2013

Transportul viitorului

Trenurile bazate pe tehnologia vacuum, concepute pentru a traversa tuneluri speciale, din care a fost scos aerul, ar putea atinge viteze de pana la 4.000 km pe ora.
Anuntul a fost facut de BBC care citeaza cercetari diverse, facute de specialisti americani si chinezi, ce studiaza aceasta forma teoretica de transport.
La viteza de 4.000km/h, distanta dintre Europa si America de Nord ar putea fi parcursa in numai o ora, iar calatorii ar sosi cu patru ore mai devreme decat ora de plecare, din cauza diferentei de fus orar.
Din cauza lipsei de aer din tuneluri, trenurile-vacuum scapa de presiunea aerului care incetineste trenurile clasice, sustine Ernst Frankel, profesor de inginerie mecanica la Institutul Tehnologic din Massachusetts.
Viteza de 4.000 km/h ar putea fi atinsa folosind o combinatie de doua tehnologii: levitatia magnetica, care elimina efectele de frictiune de sub tren, si tunelurile vidate.
In prezent, un brevet pentru o tehnologie asemanatoare este detinut de inginerul american Daryl Oster, care vinde deja licente pentru proiect. Cu toate acestea, planuri de constructie a unor astfel de trenuri si tuneluri nu exista, din cauza costurilor uriase pe care le presupune o asemenea investitie. 
Oster considera ca, in cel mult 10 ani, vor fi demarate astfel de proiect, iar primele care vor cumpara licente vor fi companiile constructoare din China.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Contact me

Nume

E-mail *

Mesaj *