vineri, 27 septembrie 2013

Coincidente stranii, care sfideaza logica

Coincidente stranii, care sfideaza logica
Coincidente stranii se petrec peste tot. Nu este necesar un ochi foarte exersat pentru a le depista. Intregul univers este plin de ele. S-ar putea spune ca nu-i nimic nou sub soare, insa unele dintre ele sfideaza logica si par sa fie o aliniere de evenimente de pe o alta lume, inchipuirea unui poet, dar toate acestea chiar s-au si intamplat:
1. O predicţie macabră a lui Edgar Allan Poe
Prin 1838, Edgar Allan Poe, viitorul clasic al literaturii horror, a publicat o carte intitulata The Narrative of Arthur Gordon Pym of Nantucket (Aventurile lui Gordon Pym din Nantucket), singurul sau roman. Ciudatenia cartii, despre care Poe sustinea ca este bazata pe „evenimente reale", consta in faptul ca acele evenimente se vor petrece in viitor. In carte, o baleniera naufragiaza pe mare, iar din echipaj supravietuiesc doar patru oameni. Ramasi fara hrana, cei patru trag la sorti, sa vada cine va fi sacrificat. Stewardul de pe nava, Richard Parker, un baietan, trage betisorul cel scurt.

Peste 46 de ani, o baleniera esueaza pe un banc de nisip si stewardul este mancat de ceilalti, povestea declansand un imens scandal. Coincidenta: pe baiat il chema Richard Parker.
2. Naufragiul Titanicului, prevestit cu 14 ani înainte
Cu o suta de ani inainte ca James Cameron sa fi realizat filmul tragediei navale, obtinand 11 premii Oscar pentru Titanic, cu Leonardo DiCaprio si Kate Winslet in rolurile principale, un scriitor american, Morgan Robertson, a scris o carte intitulata Futility, or the Wreck of Titan (Zadarnicie, sau naufragiul Titanului), despre scufundarea unei nave de pasageri „nescufundabile" (cum a fost declarat si Titanicul, din cauza cocii sale duble, compartimentate). Povestea Titanicului a fost scrisa si rescrisa de sute de ori si s-au facut numeroase filme despre naufragiul din 1912 (chiar si nazistii au facut unul), dar cartea lui Robertson a fost prima, publicata in 1898, cu 14 ani inainte de evenimentele tragice de pe mare.

Similaritatile dintre opera lui Robertson si dezastrul Titanicului sunt terifiante: Titanul sau era „cea mai mare nava de pe mare", cu dimensiuni „egale cu un hotel de lux", era „nescufundabil". Ambele nave aveau 243,2 metri lungime si s-au scufundat dupa ce au lovit un aisberg, in Atlanticul de Nord, intr-o noapte de aprilie. Robertson pare sa fi gresit intr-un singur loc: Titanicul nu s-a ciocnit de un aisberg la „400 de mile marine distanta de Newfoundland, navigand cu 25 de noduri pe ora", cum scrie el, ci la 400 de mile marine distanta de Newfoundland, la o viteza de 22,5 noduri.

3. Moartea gemenilor
In 2002, doi gemeni finlandezi, in varsta de 72 de ani, au murit la o diferenta de cateva ore unul de celalalt, in accidente diferite, dar pe aceeasi sosea din nordul tarii. Primul dintre gemeni a decedat dupa ce a fost lovit de un camion in timp ce mergea cu bicicleta. A murit la numai 1,5 kilometri distanta de locul unde a fost ucis si fratele sau. „Este o coincidenta fenomenala", a relatat politista Marja-Leena Huhtala.
„Pe aici nu se intampla decat foarte rar accidente, si, totusi, avem doua mortale in aceeasi zi, cu gemeni. Mi se face parul maciuca",a relatat ea.
4. Coincidenţa regală

Aflat la Monza, regele Italiei, Umberto I, a intrat intr-un mic restaurant pentru a servi cina. Cand proprietarul restaurantului a venit sa ia comanda regelui, suveranul a constatat ca acesta parea sa-i fie dublura, copia exacta, ca figura si structura. Au inceput sa discute ciudata lor asemanare si au descoperit si mai multe coincidente: se nascusera in aceeasi zi, acelasi an (14 martie, 1844), in acelasi oras, s-au casatorit cu cate o femeie pe nume Marguerita, restaurantul a fost inaugurat in ziua incoronarii lui Umberto I ca rege al Italiei.

La data de 29 iulie 1900, regele Umberto a fost informat ca „dublura" lui murise intr-un ciudat accident cu o arma de foc. Tocmai cand regele isi exprima regretul pentru cele intamplate, a fost asasinat, cu un foc de pistol, de un anarhist din multime.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Contact me

Nume

E-mail *

Mesaj *