joi, 5 decembrie 2013

Polovoi piticul Rusesc si Capcaunul Romanesc

Polovoi piticul Rusesc si Capcaunul Romanesc












Una din cele mai misterioase creaturi din mitologia slava este Polovoi, cunoscut si sub numele de Polevoi. Umanoidul este cunoscut in principal la nivel rural, acolo unde era in vremuri trecute un bun ajutor al batranilor care isi invatau nepotii sa fie cuminti si muncitori. Spiritul slav al campiilor era harnic si puternic, insa nu avea o statura prea inalta, asemanandu-se piticului in multe privinte. Piticul morocanos isi pierdea repede cumpatul daca vedea oameni lenesi, fapt pentru care acestia erau trimisi imediat la munca sau chiar pedepsiti.Polovoi ia forma unui pitic cu piele de culoarea pamantului si un detaliu interesant in ceea ce priveste nuanta parului. Se pare ca parul piticului mistic este de culoarea ierbii, in unele legende acesta fiind chiar facut din iarba. Se pare ca polevoiul ii ataca pe cei lenesi la munca si are un punct sensibil pentru oamenii care beau prea mult. Acestia intra in vizorul sau si sunt atacati si chiar pedepsiti crunt. Se pare ca si casa sa este una de valoare, Polevoi aparandu-si locuinta cu orice pret de intrusi. Din legende se stie ca bestia ucidea pe oricine se apropia de locuinta sa de bastina.Exista deci asemanari intre Polovoiul slav si capcaunul mai cunoscut in mitologia nordica si cea populara romaneasca. Fiintele mitice de pe teritoriul Europei ajung sa se intalneasca in mentalitatea colectiva a oamenilor si sa produca povesti care ajung, in timp, sa fie erodate, si eventual, uitate de acestia.

Capcaunul

Căpcăunul este, în mitologia românească, un personaj supranatural, care apărea uneori cu două capete, alteori cu cap de câine și trup de om. Se spune că aceste ființe se pot transforma în mai multe animale (din urs în cerb ș.a.m.d.).
Capcaunii sunt considerati niste fiinte putin inteligente, dar foarte agresive. Se spune insa, ca au suficienta indemanare pentru a construi arme aproape din orice obiecte. Uneori au si masinarii de razboi pe care le iau, le schimba sau le castiga de la alte rase.
Despre existenta Capcaunilor se stie din picturi pline de cruzime gasite in pesteri si din legende apartinand vechilor traditii. Una dintre cele mai vechi legende, povesteste ca intr-o seara Capcaunii au capturat Soarele. Dar, datorita arsurilor puternice cu care au fost pedepsiti, l-au eliberat in dimineata urmatoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Contact me

Nume

E-mail *

Mesaj *