duminică, 24 noiembrie 2013

Cateva evenimente importante de tinut minte

1473:  Ştefan cel Mare al Moldovei cucereşte cetatea Dîmboviţei, Bucuresti,  şi  il instalează  domn al Munteniei pe Laiotă Basarab.


Ştefan cel Mare, domn al Moldovei

1632:  S-a născut filosoful olandez Baruch Spinoza, figură centrală a proto-iluminismului european; unul dintre marii precursori ai filosofiei moderne  (“Tratat teologico-politic”, “Etica”) ; (m. 21 februarie 1677). 

S-a nascut la Amsterdam, fiind fiul unui negustor evreu care i-a platit studiile cu cei mai buni profesori. A invatat cu medicul Van den Enden, care l-a initiat in fizica, geometrie si filosofie. Spinoza a fost alungat din sinagoga, datorita opiniilor sale religioase mult prea libere pentru comunitatea din care facea parte.S-a mutat apoi la Haga, unde a inceput sa isi castige existenta din slefuirea lentilelor pentru microscoape, iar in paralel sa studieze scrierile filosofice, in special cele ale lui Descartes. Opera sa principala, publicata la putina vreme dupa moartea sa (1677), a fost “Etica”, un tratat despre Dumnezeu si relatia omului cu divinitatea.  “Siguranţa este bucuria născută din ideea unui lucru viitor sau trecut, a cărui cauză de îndoială a fost înlăturată”, a spus Spinoza.


1642: Abel Tasman este primul european care descoperă insula Van Diemen’s Land (mai târziu numită Tasmania).






1690: S-a născut compozitorul german Charles Theodore Pachelbel; (m.15 septembrie 1750).1700: Ludovic al XIV-lea al Franței  îl proclamă pe nepotul său Filip de Anjou drept rege al Spaniei, provocând astfel Războiul pentru succesiunea spaniolă.


1784 : s-a  nascut Zachary Taylor, om politic american, al 12-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii; (d. 09.07.1850).


1796: S-a născut, la Mediaş, învăţătorul sas Stephan Ludwig Roth, participant la Revoluţia de la 1848 din Transilvania.


În 1842 Dieta de la Cluj  era procupată (pentru maghiarizare) să legifereze limba maghiara  ca limbă oficială de stat în Transilvania, în locul celei latine. Revoltat, Roth a scris în celebra broșură  „ Razboiul limbilor  în Transilvania” (Der Sprachenkampf in Siebenbürgen), replicând Dietei: „Nu văd nevoia de a se impune o limbă oficială a țării. Nu este nici limba germană, nici cea maghiară, ci limba romana ” pe care „o înveți singur, pe stradă, în contact singur cu oamenii. Și chiar dacă nu ai dori să înveți limba aceasta, o înmiită trebuință impune cunoștința (cunoașterea) ei.(…) Folosirea limbii materne este un drept uman, care e dat copilului prin naștere. Iar cu pierderea limbii dispare națiunea însăși”.  A fost condamnat la moarte de către „tribunalul de sânge” al nobililor de la Cluj, pentru „înaltă trădare”, iar sentința a fost executată la trei ore după pronunțare, in ziua de 11 mai 1849.Adevăratul motiv al condamnării sale au fost ideile și activitatea sa, dar mai ales ideile din broșura în care pleda și susținea drepturile poporului român.În scrisoarea adresată copiilor săi, în ziua execuției, menționa „Am avut cele mai bune gânduri pentru nația mea, fără să fi voit răul celorlalte națiuni”(din Transilvania).A fost înmormântat la Mediaș, unde i s-a ridicat un monument, unde există o casă memorială (pe strada Herman Oberth 10, din Mediaș) și un bust în fața liceului ce-i poartă numele.


1806:  S-a nascut William Webb Ellis, cleric anglican, creditat drept inventator al rugbiului;(d. 24.01.1872).

1816: S-a născut pictorul roman de etnie evreiasca  Barbu Iscovescu, revoluţionar paşoptist; a realizat portrete ale lui Avram Iancu si ale domnitorilor  români: Mihai Viteazul, Matei Basarab; (m. 24 octombrie 1854).Exilat după prăbușirea revoluției, s-a refugiat la Brasov, unde a continuat activitatea revoluționară.În 1849 a emigrat la Paris, unde a făcut copii după tablouri de mari maeștri din muzee și, la îndemnul lui Nicolae Balcescu  a copiat la Biblioteca națională, după gravuri de epocă, chipuri de voievozi români.În 1853 s-a aflat alături de alți români la Bursa , și a murit în 1854  la constantinopol , fiind înmormântat din dorința sa la cimitirul ortodox grec în aceeași groapă cu prietenii lui revoluționari, Ion Negulici  și preotul Atanasie Luzin.Poetul Dimitrie Bolintineanu  a scris un epitaf pe mormântul lui Barbu Iscovescu. 
1826:  S-a născut scriitorul italian Carlo Collodi: “Aventurile lui Pinocchio” (m. 26 octombrie 1890).

1843: Mihail Kogălniceanu a rostit memorabilul “Cuvânt de deschidere al celui dintâi curs de istorie națională” la Academia Mihăileană din Iași, în care definește istoria și rolul ei în cristalizarea conștiinței naționale.

1848: A murit  William Lamb, Lord  Melbourne, prim ministru al Marii Britanii; (n. 15.03.1779).

1858 : S-a nascut  Marie Bashkirtseff, pictorita, scriitoare şi filosoafa din Rusia; (d. 31.10.1884).

1859: A fost publicată  controversata lucrare ”Originea Speciilor”, a naturalistului englez Charles Robert Darwin;  (1809 – 1882).

1864: S-a nascut Henri de Toulouse-Lautrec, pictor si litograf francez, reprezentant al curentului post-impresionist.
Henri de Toulouse-LautrecA fost influentat de Degas si a avut o contributie deosebita la dezvoltarea artei afisului, posterele realizate de el pentru cabaretele pariziene facind istorie. S-a nascut in Albi, Franta, intr-o familie aristocrata. In copilarie si-a rupt ambele picioare, iar oasele nu i s-au mai dezvoltat normal astfel incit a incetat sa ma creasca.Datorita handicapului sau si-a indreptat atentia spre sevalet, anii tineretii petrecandu-i in Montmartre, centrul divertismentului parizian. De altfel, subiectele sale favorite in pictura au fost inspirate de atmosfera cabaratelor, in special cea din Moulin Rouge.Viata boema pe care a dus-o la Paris i-a afectat sanatatea, pentru o perioada de timp fiind internat intr-un sanatoriu de boli psihice unde a urmat si o cura de dezalcolizare. In 9 septembrie 1901, artistul s-a stins din viata in castelul familiei din Malrome. 
1864: In Romania a  fost înfiinţată printr-o lege inaintata de Al.Ioan Cuza,Casa de Economii şi Consemnaţiuni – C.E.C.  Primul sediu a fost modest, în trei camere mai mici din sediul Ministerului de Finanțe al vremii. În 1875 s-a început construirea unei clădiri proprii. Pe terenul respectiv, existase biserica Sf. Ioan cel Mare, înzestrată și cu un han care degradându-se în timp, au fost demolate în 1875. Ulterior, între 1897 și 1900 s-a ridicat sediul actual, Palatul CEC.


1874 : Americanul Joseph Farwell Glidden a inventat sârma ghimpată.

 

1877: Marele poet român Mihai Eminescu începe colaborarea cu ziarul “Timpul“, cu articolul “Bălcescu şi urmaşii lui“.

1879:  Italia recunoaşte independenţa României. Are loc stabilirea de relaţii diplomatice româno-italiene. 
1880: S-a nascut Abd Al Aziz Ibn Saud, conducator arab, emir din Nejd si imam al wahhabitilor. El a eliberat la începutul secolului XX cea mai mare parte a Peninsulei Arabiei de sub stapânirea otomana si a fondat, în anul 1932, Regatul Arabiei Saudite.

Un an mai târziu, avea sa inaugureze epoca extractiilor petroliere masive din aceasta regiune, asigurând regatului saudit unul dintre primele locuri între tarile bogate ale lumii; (d.09.11.1953). 
1887: S-a nascut  Erich von Manstein, general german; (d. 10..06.1973).

1912: S-a născut regizorul de film Victor Iliu (filmul “Moara cu noroc”), primul preşedinte al Asociaţiei Cineaştilor din România şi primul redactor- şef al revistei “Cinema” (m. 4 septembrie 1968, Italia).

Ecranizărea sa clasica Moara cu noroc a fost una dintre primele pelicule românești nominalizate la marele premiu Palme d’Or la Festivalul de film de la Cannes, ediția din anul 1957, a fost mai întâi critic și teoretician de film. 
1913 : S-a nascut Geraldine Fitzgerald, actriţă americană de origine irlandeză; (d. 17.07.2005).

1914:  S-a născut cardinalul Agostino Casaroli, fostul secretar de stat al Vaticanului, partizan al apropierii Sfântului Scaun de statele din Europa de Est; (m. 9 iunie 1998).
 
1919:  Partidul Național Român, Partidul Țărănesc, Partidul Naționalist–Democrat, Partidul Țărănesc din Basarabia și alte grupări mici se coalizeaza în “Blocul Parlamentar democratic”. 
1920: A încetat din viaţă Alexandru Macedonski poet român, reprezentant al simbolismului românesc; a întemeiat şi condus cenaclul şi revista literară “Literatorul” ; (n. 14 martie 1854).

1924: In Bucuresti ,apare  revista săptămînală “Mişcarea literară” care se va edita pînă pe 17 octombrie 1925. Revista a fost condusă de Liviu Rebreanu. 
1924:  Romanul  Aurel Perşu brevetează în Germania invenţia unui automobil aerodinamic fără diferenţial. 
1925: S-a născut scriitorul William F. Buckley, întemeietor al prestigioasei reviste “National Review”.

In anul 1966 a iniţiat talk-show-ul “Firing Line”, pentru care a primit Premiul Emmy (1969) şi care a devenit cea mai longevivă emisiune de acest tip din istoria televiziunii americane, încheindu-se abia în 1995; (d.27.02.2008). 
1927: A încetat din viaţă Ion I. C. Brătianu, om politic, fost prim-ministru, cel de numele căruia se leagă Unirea cea Mare (1918), Constituţia României (1923), introducerea votului universal, reforma agrară. Din 1909, până la moarte, a fost preşedinte al PNL.

 A facut studii  la Paris, cum era moda vremii, venind de acolo cu o diplomă de inginer în 1895, dar, atras de politică, a devenit membru al Partidului Naţional Liberal, pentru ca în 1909 să fie ales preşedintele acestui partid, funcţie pe care a păstrat-o până la sfârşitul vieţii sale. Brătianu a fost conducătorul delegaţiei române la Conferinţa de Pace de la Versailles.De-a lungul vremii, a fost ministru al lucrărilor publice, ministru al afacerilor străine, ministru de interne, ministru de război, preşedinte al Consiliului de Miniştri, deputat şi senator, a fost, de asemenea, şi membru de onoare al Academiei Române. A publicat o seamă de lucrări, printre care: “Chestia tramvaielor comunale”, “România şi Peninsula Balcanică”, “Situaţia internaţională a României. Expunere făcută la Adunarea Deputaţilor (16-17 decembrie 1919)”. A încetat din viaţă în 1923, în condiţii, din câte se pare, suspecte.Locul sau in fruntea PNL a fost luat de Vintila Bratianu;  (n. 20 august 1864). 
1929: A încetat din viaţă Georges Benjamin Clemenceau, supranumit “Tigrul”, om politic francez, prim-ministru al Franţei (1906-1909;1917-1920); a fost preşedinte al Conferinţei de Pace de la Paris; (n.29.08.1841).

1932: S-a nascut  Dumitru Carabăţ, scenarist şi profesor de scenaristică. A primit  în 1963  la Cannes  premiul pentru scenariul filmului „Codin”, scris în colaborare cu Yves Jamiaque şi Henri Colpi („Spre o poetică a scenariului cinematografic”).

1941: S-a nascut la Ocna Sibiului Emil Hossu, actor român de teatru şi film. Din filmografie : „Secretul lui Bachus”, „Cel mai iubit dintre pământeni”(d.25 ianuarie 2012).

Deoarece tatăl său era diplomat, pe 23 august 1945 toată familia a fost deportată într-un lagăr în Germania, unde a rămas timp de un an și trei luni. După ce au scăpat din lagăr, părinții s-au întors în România. Casa, o fabrică de ață și mașina le fuseseră confiscate.În 1948, pentru că fusese diplomat în perioada lui Ion Antonescu, tatăl lui Emil Hossu a fost trimis la muncă forțată la Canalul Dunare-Marea Neagra, de unde a revenit după 6 luni. La numai 17 ani, Emil Hossu și-a pierdut tatăl, bolnav de cancer.Pentru că nu avea „origine sănătoasă”, Emil Hossu a reușit să intre la  facultatea de teatru si film  la din a treia încercare. A fost  membru în Asociația Foștilor Deținuți Politici.A fost căsătorit cu actrița Catrinel Dumitrescu . 
 
1944: A început primul atac aerian american asupra Japoniei din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.Acest atac a avut ca primă ţintă oraşul Tokyo, în direcţia căruia au plecat 88 de bombardiere americane.Pilotul  Robert Morgan a fost comandantul escadrilei Dauntless Dotty, care a  atacat  prima .Bombele lansate nu şi-au atins toate ţintele si luând în consideraţie  efectul neaşteptat al atacului,operaţiunea a fost considerată ca un succes. 
1954: S-a nascut  Emir Kusturica, regizor de film iugoslav („Pisica albă, pisica neagră”, “Vremea ţiganilor”).

1963: Prezumtivul asasin al preşedintelului  american  J.F. Kennedy, Lee Harvey Oswald,  a fost impuscat mortal de catre Jack Ruby,  proprietarul unui club de noapte din Dallas, in timp ce era transportat din sediul politiei orasului texan intr-o inchisoare de maxima siguranta, incidentul fiind transmis in direct la posturile de televiziune. Jack Ruby.
1975: S-a nascut  Marius Rizea, actor român de teatru şi film.

1989:  Nicolae Ceauşescu este reales  cu unanimitate de voturi la Congresul PCR în funcţia de secretar general, in ciuda valului de schimbari din  țările comuniste vecine.

1989: Revoluția de Catifea –  Secretarul general al Partidului Comunist Cehoslovac, Miloš Jakeš, demisionează.

 

1991: A incetat din viata Freddie Mercury, solistul formatiei Queen. Solistul rock, care avea 45 de ani (n. 5 septembrie 1946), s-a stins din viata la o zi dupa ce s-a recunoscut public ca este infectat cu HIV.
 
Freddie Mercury

Celebrul artist era bolnav de doi ani, insa a preferat sa ascunda faptul ca a contactat virusul. Liderul grupului Queen, al carui nume adevarat a fost Farrokh Bulsara, a decedat la domicilu in urma unei bronho-pneumonii.Nascut in Zanzibar, Tanzania, pe 5 septembrie 1946, Mercury si-a petrecut copilaria in India, iar in 1964 s-a stabilit in Marea Britanie.A cantat pentru inceput in trupa Wreckage, iar in 1971 s-a alaturat formatiei Queen, care ii avea in componenta pe chitaristul Brian May si bateristul Rodger Taylor, ambii fosti componenti in Smile.Ulterior a venit in trupa si basistul John Deacon. In aceasta formula, Queen a facut istorie in muzica rock, iar Freddie Mercury a intrat in legenda. 
2004:  A fost inaugurat, la Bucureşti, Muzeul Costumelor Populare din România.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Contact me

Nume

E-mail *

Mesaj *