vineri, 7 august 2015

Misterul tabloului "Cina cea de taina"

Misterul care pune intr-o noua lumina tabloul "Cina cea de taina"
Prea puţini ştiu asta despre Leonardo DaVinci!

Geniul Leonardo Da Vinci a fost analizat mereu prin prisma lucrarilor sale. Si acestea nu au fost putine la numar sau lipsite de controverse. 
Insa ceva nestiut de foarte multa lume trebuie mentionat: geniul marelui artist se pare ca ar fi fost dat de o boala.
Iata cateva repere din viata lui Leonardo Da Vinci

Leonardo DaVinci s-a nascut in 1452, la Vinci, fiu nelegitim al lui Piero di Antonio, care a mai facut zece copii cu doua neveste. 
Nu a fost niciodata agreat, din cauza firii sale taciturne, petrecandu-si tot timpul desenand, singur, pe campuri. 
La 14 ani a plecat la Florenta sa se faca pictor. 
Abia dupa ce a intrat in Confreria Pictorilor Florentini au inceput sa se stranga referiri despre ciudateniile firii sale: lucra in permanenta la ceva, dormind cate 15 minute la fiecare patru ore, era vegetarian, cand isi aducea aminte sa manance, traia singur, n-avea iubite, desi era extrem de frumos, cu parul blond, lung, buclat si ochi albastri.
Era de parere ca: "Numai solitudinea iti ofera libertate!"
Adeseori, cand lucra in atelierele Confreriei, ramanea pironit, cu penelul in mana. 
Leonardo Da Vinci suferea de o boala foarte rara!

Din aceste relatari ale oamenilor timpului reiese faptul ca pe langa geniu, DaVinci suferea de o boala, de o afectiune a creierului foarte rara si foarte ciudata, careia nu i s-au descoperit cauzele sau tratamentul nici in ziua de astazi. 
Bolnavul, desi ambidextru (aceeasi abilitate la ambele maini) manifesta o tendinta de a vorbi si a scrie cursiv... invers, in oglinda, fiind nevoie de o mare concentrare pentru a traduce in limbaj normal. 
Pentru aceasta operatiune este nevoie de cateva secunde in plus, adesea acesti oameni fiind considerati intarziati mintal, pentru ca le lipseste spontaneitatea dialogului. 
Departe de a fi intarziati mintal, oamenii care sufera de aceasta stranie afectiune dau dovada de o minte geniala, "universala", putand sa exceleze in multe domenii, daca ar putea duce pana la capat ce intreprind. 
Pentru ca, avand o foarte mare putere de patrundere a detaliilor, ei au probleme la asamblarea intregului.
Cand efervescenta mintala este maxima, bolnavii nu supravietuiesc. Specifice acestei afectiuni, care, de regula, este descoperita abia cand copilul incepe sa vorbeasca pe "pasareasca" lui, sunt "crizele jacksoniene atipice", in care corpul intepeneste ca la crizele de tetanie, ochii se fixeaza asupra unui punct, ca si cand bolnavii ar fi absorbiti total de ceva. 

Din cauza ca "ard" prea multi neuroni, au nevoie de multa odihna ca sa se refaca. 
Cand sunt foarte nervosi sau emotionati, nu se mai pot controla, turuind "invers", de nu-i intelege nimeni.
Nota
Foarte multe dintre detaliile acestei"afectiuni rare" imi suna familiar... nu stiu de ce, insa nu cred ca era vorba despre o "boala",cu atat mai mult cand ma gandesc ca astazi marea parte a tinerilor isi regasesc astfel de sintome...
Matteo Bandello

Matteo Bandello, un mare admirator al Maestrului, credea ca Leonardo gandea mult fiecare detaliu, de aceea ramanea "intepenit" astfel. "Cand isi revenea din contemplatie sale, mai tragea o tusa si pleca grabit acasa", scria Bandello. 
Aceste stari "extatice" puteau fi acele crize jacksoniene atipice, dupa care bolnavul trebuie neaparat sa doarma. Si somnul de 15 minute la fiecare patru ore este un indiciu al bolii.

Astfel, genialitatea transpusa prin intermediul tablourilor sale poate fi interpretata altfel avand la indemana aceste informatii despre viata marelui artist. 
Tablourile care l-au consacrat  (Cina cea de taina si Gioconda in special ) si care au fost analizate cu mare atentie de cei mai renumiti cercetatori din lume ,pot fi decriptate prin prisma ultimelor detalii care au iesit la iveala despre viata si starea de sanatate a lui Da Vinci.

Au mai fost si alte indicii. 
Odata, intrand in audienta la Lodovico il Moro, Duce de Milano, pentru a se recomanda, nu a reusit sa vorbeasca. 
S-a dus acasa si i-a scris in liniste o scrisoare in "oglinda", in care isi enumera calitatile de savant: inventator, inginer, pictor, sculptor, muzician, matematician, anatomist, astronom, geolog, biolog, filosof.
Aceste detalii uimitoare deschid o noua usa care ne ajuta sa interpretam si sa intelegem viata geniului Leonardo Da Vinci si ce a dorit sa exprime in operele sale de arta,chiar si in decriptarea unor detalii lasate in aceste opere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Contact me

Nume

E-mail *

Mesaj *