duminică, 13 octombrie 2013

Inceputul Infernului in Europa 1 septembrie 1939

Conflictul care a generat cele mai multe tragedii umane, cel de-al Doilea Razboi Mondial – cu zeci de milioane de victime in peste treizeci de tari -, a debutat oficial la 1 septembrie 1939, atunci cand Germania nazista a invadat Polonia. In prealabil, Hitler si Stalin se pusesera de acord cu impartirea acestei tari, conform Pactului de neagresiune Ribbentrop-Molotov (23 august 1939). Practic, Polonia a fost atacata atat de Hitler cat si de Stalin – fortele URSS intrand in estul teritoriului polonez la 17 septembrie 1939. La 6 octombrie, intreaga Polonie era ocupata si divizata intre cele doua puteri.
Asediul Varsoviei
Atacurile impotriva Poloniei au fost precedate de cateva actiuni de ocupatie pe care Germania nazista le-a efectuat in Europa, urmare a ambitiilor militariste ale lui Hitler. Dupa anexarea Austriei (1938), Germania a anexat si regiunea Sudeta a Cehoslovaciei, conform Acordului de la München (septembrie 1938). Ulterior, Hitler invadeaza restul Cehoslovaciei (martie 1939), si creeaza Protectoratul Boemiei si Moraviei si Republica Slovakia (stat clientelar). In aceste circumstante, la 1 septembrie Hitler isi permite sa incalce intelegerile de la München (care interziceau alte “anexari”) si sa atace Polonia dinspre vest si nord. Dictatorul nazist stia ca Stalin va ataca si el in curand, dupa ce se vor linisti relatiile cu Japonia imperiala. Si asa s-a intamplat, caci la 17 septembrie URSS invadeaza Polonia dinspre est… Trebuie subliniat ca Polonia si Germania aveau un Tratat de neagresiune din 1934.Desi se stia ca Hitler voia sa-si formeze mai multe state-satelit strategice (economic si militar). Dar cui ii mai pasa de tratate si semnaturi pe acte oficiale, cand Hitler voia sa cucereasca lumea? Franta si Marea Britanie, care aveau tratate cu Polonia, au reactionat la invadarea nazista si au declarat razboi Germaniei la 3 septembrie 1939. Cu toate acestea, sprijinul militar occidental din acea perioada a fost unul limitat.Atacurile asupra Varsoviei, care au debutat la 1 septembrie 1939, au reprezentat o serie de bombardamente aeriene de o mare intensitate. Fortele aeriene naziste (Luftwaffe) au ajuns sa atace si cu peste 80 de aparate la un raid, iar pe zi faceau peste 10 raiduri. Cu toate acestea, armata poloneza s-a aparat eroic, fortele antiaeriene reusind sa doboare zeci de avioane germane de bombardament. Ofiteri superiori de mare calitate, precum generalul Valerian Czuma, au organizat rezistenta in interiorul orasului. De remarcat ca fortele poloneze chiar au respins un val de tancuri Panzer al diviziei a IV-a germane. Civilii care nu au apucat sa plece din calea urgiei, au organizat blocade pentru ca tancurile si tanchetele naziste care distrugeau spitale, cantine si locuinte civile sa poata fi atacate cu sticle incendiare.

Capitularea

Acest prim infern al celui de-al Doilea Razboi Mondial, provocat de invazia unei tari cu care Hitler avea tratat de neagresiune, a luat sfarsit cand generalii polonezi au constatat ca populatia nu mai are apa si medicamente – din cauza distrugerilor de depozite si rezervoare. La 26 septembrie 1939 s-a semnat capitularea, apoi ascunderea armelor (mai ales artileria grea) care urmau a fi folosite la revolta varsovienilor din vara anului 1944. Peste 100.000 de soldati polonezi au fost luati prizonieri de razboi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Contact me

Nume

E-mail *

Mesaj *