vineri, 29 noiembrie 2013

Pune graul la incoltit si usturoiul la geam!

Credinciosii il sarbatoresc vineri, 30 noiembrie pe Sfantul Andrei, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus si considerat de ortodocsi "Ocrotitorul Romaniei", Apostolul romanilor sau crestinatorul poporului roman. Aceasta sarbatoare fiind considerata una dintre cele mai mari si importante ale poporului Roman de prin toate timpurile,dupa craciun si paste,aceasta avand valoare atat religioasa cat si nationala in aceasi masura!

Numele Andrei deriva din grecescul Andreas, care inseamna "viteaz", "barbatesc". Acesta este un nume grecesc, desi Sfantul Apostol Andrei era iudeu.
Povestea Sfantului Andrei 
Sf. Apostol Andrei a fost din Betsaida, orasel pe malul lacului Ghenizaret, fiul lui Iona, din Galileea, si fratele lui Petru, primul dintre ucenicii Domnului Hristos. Inainte de a fi Apostol al Domnului, Sfantul Andrei a fost ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul. 
Dupa Inaltarea lui Hristos la cer si dupa Cincizecime, Apostolii au tras la sorti si au mers in toata lumea, pentru propovaduire. Atunci, acestui Intai chemat i-au cazut sortii sa mearga in Bitinia, Bizantia, Tracia si Macedonia, cu tinuturile din jurul Marii Negre, pana la Dunare si Scitia (adica Dobrogea noastra) si pana in Crimeea. Insa a umblat in aceste locuri nu in graba, ci in fiecare zabovind si rabdand multe impotriviri si nevoi, pe toate biruindu-le cu ajutorul lui Hristos. S-a intors la urma din nou in Bizantia, hirotonind acolo episcop pe Stahie si, strabatand celelalte tari, a ajuns la tinutul Peloponezului, unde pe multi i-a tras de la idoli la Hristos.
Sfantul Andrei ar fi avut si un sfarsit de mucenic, fiind rastignit la Patras, langa Corint, cu capul in jos, pe o cruce in forma de X, careia i s-a spus "Crucea Sfantului Andrei". Chemarea lui Andrei la apostolie este relatata de Sfantul Evanghelist Matei prin cuvintele: "Pe cand Iisus umbla pe langa Marea Galileii, a vazut doi frati, pe Simon ce se numeste Petru si pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja in mare, caci erau pescari.
Racla cu capul Sfantului Andrei se afla la Iasi


Multe lacasuri de cult poarta numele Sfantului Andrei. Cea mai importanta este Pestera Sfantului Andrei, o biserica adevarata, sapata in stanca, in care se afla un fel de pat, scobit initial in piatra, despre care traditia spune ca pe el se odihnea Apostolul Andrei. Astazi, cei aflati in suferinte merg acolo pentru a-si redobandi sanatatea, petrecand cateva zile si nopti pe acest "pat al Sfantului Andrei".


Peste 600.000 de romani isi sarbatoresc onomastica de Sfantul Andrei.PS:In anul 1996, a fost adusa la Iasi, de la Catedrala mitropolitana din Patras (Grecia), racla cu capul Sfantului Apostol Andrei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Contact me

Nume

E-mail *

Mesaj *