joi, 28 noiembrie 2013

Cateva mituri istorice care s-au dovedit a fi false

1. Sclavii evrei nu au fost cei care au construit piramidele.

Acest mit îşi are rădăcinile în comentarile făcute în timpul unei vizite în Egipt de către fostul premier israelian Menachem Begim.

"Niciun evreu nu a construit piramidele pentru că evreii nu existau în perioada în care piramidele au fost construite", explică Amihai Mazar, profesor la Univeritatea din Ierusalim.

Potrivit celor mai recente descoperiri arheologice, egiptenii au construit singuri piramidele.

2. Cleopatra nu era egipteancă.

Cleopatra parţinea dinastiei Ptolemeică, o familie cu origini greceşti care a condus Egiptul după Alexandru cel Mare. Ea a fost primul membru al familiei care a învăţat limba egipteană.

Mitul conform căruia aceasta ar fi fost de origine egipteană a pornit, cel mai probabil, de la modul în care Cleopatra se prezenta în public, mai exact drept reîncarnare a zeiţei egiptene Isis.

3. Vikingii nu purtau coifuri decorate cu coarne.

Arheologii nu au găsit nicio dovadă conform căreia coifurile decorate cu coarne ar fi fost purtate într-adevăr de către vikingi. Cel mai probabil acest mit a pornit de la lucrările realizate în anii 1800 de către artistul suedez Gustav Malmstromstems.

Descoperirile arheologice de până acum ne arată că luptătorii vikingi nu purtau, de cele mai multe ori, nimic pe cap atunci când se avântau în luptă.

4. Cristofor Columb nu a descoperit America.

Columb a ajuns pe uscat în zona Caraibelor şi a explorat America Centrală şi de Sud. El nu a ajuns niciodată în America de Nord. Cu toate acestea, americanii sărbătoresc anual Ziua Columb.

5. Napoleon Bonaparte nu era chiar atât de scund.

Napoleon Bonaparte avea o înălţime de 1,67 metri, peste media înregistrată în rândul bărbaţilor francezi, de 1,64 metri.

Cu toate acestea, în prezent folosim sintagma "complexul Napoleon" atunci când vorbim despre bărbaţi scunzi care au probleme de inferioritate.

6. George Washington nu a avut niciodată dinţi din lemn.

Preşedintele american George Washington a avut probleme destul de mari cu dantura. El a purtat de-a lungul vieţii mai multe seturi de proteze dentare realizate din fildeş, aur şi plumb, dar niciodată din lemn.

Printre băuturile preferate ale lui Washington se număra vinul de porto. Este posibil ca acesta să îi fi modificat în timp dinţii astfel încât să pară mai închişi la culoare, mai apropiaţi de culoarea lemnului.

7. Marele Incendiu din Chicago nu a fost produs de o vacă.

Marele Incendiu din Chicago a cauzat, în anul 1871, moartea a sute de persoane şi distrugeri masive extinse pe o suprafaţă de aproape 8 kilometri pătraţi. Se pare că incendiul ar fi început într-adevăr pe una dintre aleile din Chicago, dar până la ora actuală nu se cunosc cauzele exacte care l-au declanşat.

Jurnalistul care a atribuit incendiul "vacii doamne O' Leary" care a dărâmat o lumânare a recunoscut ulterior că a minţit în legătură cu acest detaliu.

8. Gripa spaniolă nu a provenit din Spania.

Denumită iniţial "răceala de trei zile", această boală a ucis circa 50 de milioane de persoane în anul 1918. Mitul potrivit căruia aceasta ar fi apărut iniţial în Spania a apărut cel mai probabil pentru că ţara a fost într-adevăr grav afectată boală.

Este aproape imposibil să determini locul unde a apărut pentru prima oară gripa spaniolă, dar se crede că de fapt acesta ar fi avut ca origine statul american Kansas.

9. Angajaţii de pe Wall Street nu s-au sinucis sărind de la etaj din cauza Marii Recesiuni.

Între Joia Neagră şi finalul anului 1929, s-au comis cinci sinucideri care au putut fi legate de evenimentele care au dus la Marea Recesiune din SUA. Doar două dintre acestea au avut loc pe Wall Street, dar cele două persoane nu s-au aruncat de la etaj, ci s-au sinucis folosind pistoale.

Mitul a început să se răspândească în momentul în care comedianţii au început să facă glume pe seama situaţiei grave a economiei.

10. Albert Einstein nu a rămas corigent la matematică

Einstein excela în domeniul matematicii încă de la vârstă fragedă. Zvonurile conform cărora acesta nu ar fi putut să rezolve corect o ecuaţie au început odată cu "Ripley's Believe It Or Not".

Foaia matricola a lui Einstein, de la vârsta de 17 ani, arată că cea mai mare notă obţinută de acesta, un şase, fusese primită la Algebră şi Geometrie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Contact me

Nume

E-mail *

Mesaj *